Ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar nedeniyle diş etlerinde ortaya çıkan enfeksiyonlar, diş etlerinde iltihaplanmaya neden olabilir. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan diş eti iltihabı gingivitis olarak da adlandırılır. Oluştuğu bölgeye göre değişmekle birlikte, diş eti iltihabı genellikle ağız hareketleri ve yemek yeme esnasında zorluk ve ağrıya neden olur. Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Tedavi edilmeyen gingivitler, çok daha ciddi bir durum olan periodontite sebep olarak diş kaybına kadar varabilen sorunlara yol açabilir. Bu nedenle diş etlerinde oluşan iltihaplanmaların tedavisi konusunda gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Diş eti iltihabı nedir?

Diş eti iltihabı, yaygın olarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı ağız ve diş sağlığına ilişkin bir hastalıktır. Yetişkin bireylerde diş kaybının başlıca nedenlerinden bir tanesi olan gingivitis, genellikle küçük boyutlu iltihaplar şeklinde gelişir. Oluşum yerine göre kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyebileceği gibi bazı durumlarda ve özellikle de büyük inflamasyonlar söz konusu olduğunda çiğneme, konuşma ve yemek yemede güçlük çekilmesine neden olabilir. Basit bir hastalık olan diş eti iltihabı genellikle dişlerin uzun süre ve düzenli fırçalanması ile diş ipi kullanımı sonucunda kısa bir süre içerisinde iyileşir. Fakat ağız bakımına özen gösterilmemesi durumunda hastalık ilerleyerek ağızda farklı bölümlerde de iltihap oluşumuna neden olabilir ve diş kaybına kadar ilerleyebilir.

Diş eti iltihabı belirtileri nelerdir?

Diş eti iltihabı hastalığı basit düzeyde ise birçok insan tarafından fark edilemeyebilir. Bu nedenle herhangi bir belirti olmasa da diş etlerinde iltihaplanma söz konusu olabilir. Fakat iltihabın boyutu arttıkça veya bulunduğu yer belirtilerin hissedilmesine daha açık olan bir bölge ise gingivit kendini birtakım belirtilerle gösterir. En yaygın şekilde görülen diş eti iltihabı belirtileri şunlardır:

  • Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler
  • Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
  • Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişlerde gevşeklik (sallanma)
  • Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
  • Sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet
  • Ağız kokusu

Diş eti iltihabı türleri nelerdir?

Diş eti iltihabı temel olarak 2 farklı tür altında incelenir. Bunlardan ilki olan diş eti plağı ile indüklenen diş eti iltihabında plak oluşumu, sistemik faktörler, ilaç kullanımı ve yetersiz beslenme gibi nedenlere bağlı olarak gelişen gingivitlerin yer aldığı gruptur. Plaklara bağlı olarak oluşmayan gingival lezyonlar ise ikinci türü oluşturur. Bu iltihaplara genellikle belirli bir bakteri, virüs veya mantar türü neden olur. Genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, yara ve takma dişlere bağlı olarak gelişen ya da nedeni bilinmeyen diş eti iltihapları ise bu gruba giren diğer olgu türleridir. Hastalığın tedavisinin yapılabilmesi için diş eti iltihabı oluşumuna neden olan faktör, dolayısıyla hastalığın türü belirlenmelidir.